PWQ WINKEL


Er zijn enkele artikelen van de Van de Poll Wolters Quina Stichting te koop, op deze pagina staan ze vermeld inclusief de prijs.

Wanneer u interesse heeft, dan kunt u een email sturen naar winkel@pwq.nl met een vermelding van uw naam, adres en uiteraard om welk artikel het gaat. Wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden met de kosten (inclusief verzending via PostNL) en hoe u dit naar ons kan overmaken. Zodra het bedrag op de rekening van de PWQ Stichting staat versturen wij het artikel.

Post uit Zuid-Afrika

¤ 30


Post uit Zuid-Afrika - Het leven van Hendrik van de Poll en Aaltje Ottens.

Jhr Hendrik van de Poll is nog geen twintig als hij besluit om als boer in Transvaal een bestaan op bouwen. Hij vestigt zich in Groot-Suikerboschkop, het latere Dullstroom, bij een jonge kolonie van Hollandse emigranten. Hij schrijft regelmatig naar zijn broer en beide zusters in Den Haag. Over zijn dertien jaren in Zuid-Afrika, de bouw van een watermolen, zijn huwelijk met Aaltje, de oorlogsdreiging en zijn deelname aan de strijd tegen de Britten in de Boerenoorlog, lezen we in meer dan 150 bewaard gebleven brieven.

Geschreven door Nanne Evert van de Poll (voormalig bestuurslid PWQ Stichting), Dodewaard 2022. Een uitgave van Den Afwegh Dodewaard, productie en verkoop door de PWQ Stichting. ISBN: 9789464375893.

Pollenpad boekje

¤ 20


Een wandeling langs geschiedenis en erfgoed van negen generaties Van de Poll, regenten van de stad Amsterdam in de 17e en de 18e eeuw. Een leuk en leerzaam wandelboekje door hartje Amsterdam, met routebeschrijving (en kaartje), uitleg en foto's van verschillende historische plekken die een link hebben met de 'Pollen' in Amsterdam.

Geschreven door Klaas van de Poll en Monda Heshusius, Amsterdam 2010. Een uitgave van de Stichting PWQ ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan.

PWQ Kaartspel

¤ 12


Een uniek kaartspel met afbeeldingen uit de rijke PWQ collectie. De Boer, Vrouw en Heer van de speelkaarten zijn gebaseerd op portretten uit de collectie. Objecten uit de collecties Zilver en Miniaturen sieren de Azen. Het kaartspel bestaat uit twee decks, in een mooie opbergdoos.

De kaarten zijn ontworpen door voormalig bestuurslid Nanne van de Poll en bij zijn afscheid van het bestuur in januari 2006 [door hem] aangeboden aan het bestuur van de PWQ Stichting.

Regentengeslacht in beeld

¤ 30


Een Regentengeslacht in beeld, Geschiedenis en collectie van de familie Van de Poll. Een boek door Saskia van Haaren (1997, Waanders Uitgevers).

Markante personen uit het regentengeslacht Van de Poll, die zowel in binnen als buitenland een belangrijke rol hebben gespeeld, staan centraal in dit rijk geļllustreerde boek. De familie vindt haar oorsprong in de vroege Middeleeuwen in de omgeving van Woerden. Vanaf de 16e eeuw komen leden van de familie voor in Amsterdamse regentenkringen, waar ze hoge posities innemen in het stadsbestuur.

Al deze facetten van de familiegeschiedenis zijn terug te vinden in het door de PWQ beheerde familiebezit, in afbeeldingen en beschrijvingen. Naast grootse portretten maken ook kostbare sieraden, prachtige zilveren voorwerpen en speelgoed deel uit van de rijke collectie.

Van Bol tot Veth

¤ 24


Van Bol tot Veth, de portretverzameling van de families Van de Poll, Wolters en Quina. Een boek door Claire van den Donk en Rudi Ekkart (2015, Primavera Pers). Een beschrijving van de zeer uitgebreide verzameling familieportretten van de oude Amsterdamse regentenfamilie Van de Poll.

Nadat de Van de Poll Wolters Quina Stichting door Frederik van de Poll en zijn zus Joanna Margaretha Elizabeth van de Poll, 'Tante Zus Zeist’, in 1935 werd opgericht en de oorspronkelijke ‘kerncollectie’ werd overgedragen, is de collectie (door schenkingen en legaten) nog aanzienlijk uitgebreid. ‘Van Bol tot Veth’ geeft niet alleen een prachtig overzicht van alle schilderijen, maar beschrijft ze ook tot in detail – met historische duiding en de relatie tot andere portretten.

Het is de meest uitgebreide en gedetailleerde omschrijving van de schilderijen van de PWQ Stichting die beschikbaar is. Bovendien geeft de portretverzameling een fascinerend overzicht van ruim twee eeuwen portrettraditie.